Burger Płuca wieprzowe

Składniki:

  • 500g płuc wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela agnielskie
  • cebula
  • pieczarki
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki curry
  • szuszona kolendra
  • pieprz
  • sól
  • sałata rzymska
  • szczypiorek
  • majonez
  • bułki
  • ser żółty

Przepis:

Tym razem zajmę się tematem oddychania i wykorzystam płuca wieprzowe w moim przepisie.

Wspomniane wcześniej płuca pokrójcie na mniejsze kawałki usuwając z nich większe żyły. Kilkukrotnie przepłuczcie w zimnej wodzie.  Następnie do wypełnionego wodą i płucami garnka dorzucacie dwa liście laurowe i ziele angielskie w ilości trzech sztuk i oczywiście szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Gotujecie całość 40 minut. Po upływie tego czasu pozbywacie się liści laurowych, ziela angielskiego, wodę z garnka wylewacie, a płuca kroicie na jeszcze drobniejsze kawałki (kostka). Gotową kostkę wrzucacie ponownie do garnka dodając dwie łyżeczki przyprawy curry i całość zalewacie bulionem. Gotujecie 50  minut. W miedzy czasie możecie przygotować resztę potrzebnych składników. Pieczarki i ogórka pokrójcie w plasterki. Cebulę kroicie w drobną kostkę (na ile to możliwe J ), pozostaje jeszcze pokroić sałatę rzymską w paski i przesiekać szczypiorek.  Możecie również przekroić na pół bułki.  Na około 10 min przed końcem gotowania płuc możecie zacząć smażyć cebulę doprawioną solą i pieprzem. Gdy cebula się zarumieni zdejmujecie ją z patelni a na jej miejsce wrzucie pieczarki i tak samo jak w przypadku cebuli dodajcie szczyptę soli u pieprzu. Po krótkiej chwili smażenia pieczarki są już gotowe, cebula może wrócić na patelni. Teraz czas na resztę przypraw: szczypta suszonej kolendry, pół łyżeczki słodkiej papryki, a także pół łyżeczki ostrej papryki. Wymieszajcie i przesmażcie wszystkie składniki. Nie przestając smażyć uzupełnijcie patelnię pokrojonymi  w kostkę płucami wieprzowymi wyjętymi z bulionu. Na drugiej patelni usmażcie na złocisto brodowy kolor kawałki boczku. Gdy farsz jest już ciepły, zabierzcie się za składanie burgera. Przekrojoną bułkę smarujecie obficie majonezem, następnie nakładacie farsz i całość przykrywacie plastrem żółtego sera. Teraz tak przygotowane połówki wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni  czekając kilka minut, aż ser roztopi się. Gdy to nastąpi wyjmujecie bułkę, na ser nakładacie plasterki ogórka i resztę przygotowanej zieleniny począwszy od sałaty rzymskiej, a kończąc na szczypiorku. Pozostaje tylko położyć zgrabnie kawałki boczku i przykryć całość drugą połówką bułki również posmarowaną majonezem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *