Składniki:
- filet z kurczaka
- śmietanka 30% 300-400ml
- 250g szpinak
- 9szt. suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- paryka słodka
- sól
- pieprz
- masło
- ziemniaki
Przepis
Podwójny filet z kurczaka kroicie na mniejsze porcje, u mnie wyszło 9 kawałków. Następnie mięso oprószacie papryką słodką, pieprzem i solą z każdej strony. Tak przygotowane filety wrzucacie na rozgrzane masło i obsmażcie z obu stron. W kolejnym kroku przełóżcie gotowego kurczaka na talerz, a w jego miejsce na patelnie dodajcie śmietankę 30 % wraz z suszonymi pomidorami. Po kilku minutach do powstałego sosu dodajcie dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku wraz z 250g świeżego szpinaku. Zanim odliczycie 300 sekund liście szpinaku powinny zmniejszyć swoją objętość, będzie to dobry moment, aby kurczak wrócił na patelnie. Duście go wraz z resztą składników. Gdy mięso będzie ciepłe możecie wykładać. Smacznego!
P.S . Kurczaka podałem wraz z ugotowanymi i ubitymi ziemniakami.