Filet z kurczaka w towarzystwie szpinaku, suszonych pomidorów i kłóconych ziemniaków

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • śmietanka 30% 300-400ml
  • 250g szpinak
  • 9szt. suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • paryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • ziemniaki

Przepis

Podwójny filet z kurczaka kroicie na mniejsze porcje, u mnie wyszło 9 kawałków. Następnie mięso oprószacie papryką słodką, pieprzem i solą z każdej strony. Tak przygotowane filety wrzucacie na rozgrzane masło i obsmażcie z obu stron. W kolejnym kroku przełóżcie gotowego kurczaka na talerz, a w jego miejsce na patelnie dodajcie śmietankę 30 % wraz z suszonymi pomidorami. Po kilku minutach do powstałego sosu dodajcie dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku wraz z 250g świeżego szpinaku. Zanim odliczycie 300 sekund liście szpinaku powinny zmniejszyć swoją objętość, będzie to dobry moment, aby kurczak wrócił na patelnie. Duście go wraz z resztą składników. Gdy mięso będzie ciepłe możecie wykładać. Smacznego!

P.S . Kurczaka podałem wraz z ugotowanymi i ubitymi ziemniakami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *