Kopytka w sosie szpinakowym

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200gr mąki
  • szpinak rozdrobiony 400g
  • łyżeczka czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki
  • łyżeczka rozmarynu
  • śmietanka 30 % 300 ml
  • ser zółty
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania i ubicia około 1kg ziemniaków. W czasie kiedy ziemniaki będą stygnąć zajmiemy się przygotowaniem sosu. Zamarznięty rozdrobniony szpinak wrzucamy na patelnię i zaczynamy podgrzewać. Do lekko gotującego się na wolnym ogniu szpinaku dodajemy łyżeczkę czosnku, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz i mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę 30 % około 300 ml, dodając po jednej łyżeczce tymianku, rozmarynu (możesz przed dodaniem rozetrzeć je w moździerzu) oraz słodką paprykę. Mieszamy łącząc ze sobą składniki –  tak naprawdę bazę mamy już gotową. Teraz przejdziemy do przygotowania kopytek. Do miski z ziemniakami dodajemy 1 jajko i 200g mąki. Wyrobioną masę dzielimy na mniejsze kawałki, a z nich formujemy „wałki”. Następnie zgodnie z zasadą „kopytkową” przygotowane wałki kroimy pod kątem w odstępach około 2-3cm. Gotujące się kopytka powinny wypłynąć na powierzchnie, od tego momentu trzymamy je jeszcze około 2-3 min. Po tym czasie możemy spokojnie je odłowić i przenieść na patelnie do wcześniej przygotowanego szpinaku. Po ugotowaniu mieszamy wszystkie kopytka z sosem szpinakowym. Obiad jest gotowy do podania. Gorące kopytka wraz z sosem możecie dodatkowo podsypać startym sera żółtym (jeśli macie ser w plastrach – pokrojonym na drobną kostkę) i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!!!

P.S  Gdyby ktoś nie był fanem rozmarynu może pominąć ten składnik, a danie i tak się obroni 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *