Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- 200gr mąki
- szpinak rozdrobiony 400g
- łyżeczka czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka papryki
- łyżeczka rozmarynu
- śmietanka 30 % 300 ml
- ser zółty
- sól
- pieprz
Przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania i ubicia około 1kg ziemniaków. W czasie kiedy ziemniaki będą stygnąć zajmiemy się przygotowaniem sosu. Zamarznięty rozdrobniony szpinak wrzucamy na patelnię i zaczynamy podgrzewać. Do lekko gotującego się na wolnym ogniu szpinaku dodajemy łyżeczkę czosnku, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz i mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę 30 % około 300 ml, dodając po jednej łyżeczce tymianku, rozmarynu (możesz przed dodaniem rozetrzeć je w moździerzu) oraz słodką paprykę. Mieszamy łącząc ze sobą składniki – tak naprawdę bazę mamy już gotową. Teraz przejdziemy do przygotowania kopytek. Do miski z ziemniakami dodajemy 1 jajko i 200g mąki. Wyrobioną masę dzielimy na mniejsze kawałki, a z nich formujemy „wałki”. Następnie zgodnie z zasadą „kopytkową” przygotowane wałki kroimy pod kątem w odstępach około 2-3cm. Gotujące się kopytka powinny wypłynąć na powierzchnie, od tego momentu trzymamy je jeszcze około 2-3 min. Po tym czasie możemy spokojnie je odłowić i przenieść na patelnie do wcześniej przygotowanego szpinaku. Po ugotowaniu mieszamy wszystkie kopytka z sosem szpinakowym. Obiad jest gotowy do podania. Gorące kopytka wraz z sosem możecie dodatkowo podsypać startym sera żółtym (jeśli macie ser w plastrach – pokrojonym na drobną kostkę) i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!!!
P.S Gdyby ktoś nie był fanem rozmarynu może pominąć ten składnik, a danie i tak się obroni 😀