Składniki:
- 300g bobu
- 80g sera typu Feta
- 1 ząbek czoasnku
- 1 kieliszek oliwy (0,25 ml)
- tosty
- klika plastrów salami
- ser żółty
- pieprz,
- sól
- łyżeczka cukru
Przepis:
Sezon na bób uważam za otwarty, tym razem pokażę Wam przepis na pastę z bobu. Gotujcie bób przez 20 min w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Obrany i studzony bób wrzucacie do kielicha blendera. Dodajcie około 80g ser typu Feta, kieliszek oliwy (0,25 ml) i pokrojony jeden ząbek czosnku. Blendujecie ze sobą wszystkie składniki. ( jeżeli tak jak mi, nie zmieszą się Wam wszystkie składniki od razu, dodajecie je stopniowo, łącząc ze sobą do otrzymania gładkiej, puszystej pasty). W międzyczasie wrzucacie chleb tostowy do tostera. Salami niech za pomocą noża przybierze kształt małych kwadratów. Gdy tosty będą już zrumienione posmarujcie je gotową pasta z bobu, a następnie wrzućcie niedbale kwadratowe salami na puszystą powierzchnię zielonego smarowidła. Dodatkowo na toście ląduje starty ser i świeżo mielony pieprz. Smacznego