Perski gulasz wołowy

Nie macie wrażenia, że wszystkie przepisy na „tradycyjny” gulasz zaczynają się tak samo… „kroimy mięso w kostkę…”.  Nie wychodząc poza przyjętą zasadę kostki gulaszowej, w przepisie posłużyłem się tą nomenklatura pomimo tego, że kawałki mięsa (które standardowo trafiły do obsmażenia) przypominały bardziej czworościan ścięty, ewentualnie  mocno naciąganą pryzmę. A co jakby trochę namieszać w tym „tradycyjnym” gulaszu? Tu z pomocą przychodzą nam Persowie ( może i kroją mięsa w kostkę ), ale co mieszają?? No właśnie zobaczcie sami…. 

Składniki:

  • 400 dag mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 natki pietruszki
  • 100-200g szpinaku baby
  • 1 szczypiorek
  • 1 por
  • szczypta zmielonej kozieradki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ćwiartka limonki
  • mielony piperz , sól
  • fasola : pół szklanki mixu czerwona i pinto

Receptura:

Kroimy mięso w kostkę 🙂 obsmażamy na rozgrzanej patelni około 5-7 min. Mięso zgarniamy na jedną ze stron patelni i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę( szklimy na złocisty kolor), posypujemy kurkumą uprzednio dodając na patelnie jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Obsmażone kostki cebuli i mięsa przerzucamy do garnka dodajemy litr wody i zarzynamy gotować. Zwolnioną patelnie uzupełnijcie kapką oliwy, dodając przygotowane posiekane składniki: szpinak, pietruszkę, szczypiorek. Smażcie do uzyskania koloru malachitowego (  #006633 ) posypując zmieloną kozieradką. Przekładacie zawartość patelni do gotującego się mięsa. Gotujcie aż mięso będzie miękkie a wywar konsystencją będzie przypominał sos. Na ostatnie 10 minut gotowanie dorzucie fasole: czerwoną i pinto skrapiając przy tym potrawę sokiem z ćwiartki limonki (tutaj zacznijcie gotować ryż).  Gulasz podajcie z ryżem, oprószcie całą potrawę świeżo mielonym pieprzem. Życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *