Pikantna Zupa

Kolejny mroźny czerwcowy dzien. Na trójstyku SK/UA/HU, gdzie grupa studentów rozbiła namiot nad samą rzeką Cis. Pogoda nie rozpieszczała, chłodny wiatr utrudniał przygotowanie posiłku (ciepły też by utrudniał). W kociołku nad ogniskiem gotowało się mięso wieprzowe pokrojone w kostkę. Zostało ono wcześniej zamarynowane (w mieszance przypraw, z wiodącym składnikiem chilli) i przesmażone. Do wywaru Ivan dorzucił pokrojone warzywa korzeniowe. A Gábor, papryki…Szczerze? Nie wiem kto i w jakiej kolejności przygotował ten posiłek dla grupki studentów, ale wiem jedno, zupa jest rozgrzewająca i przepyszna. Zatem nie pozostało wam nic innego, jak …. zabrać się do oglądania i gotowania.

Składniki:

  • 400 dag mięsa wieprzowego
  • 3 papryki (żółta, czerowona, zielona)
  • 4-5 ziemniaków
  • kieliszek oliwy
  • 1 marchewka
  • ćwiartka selera
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu

marynata

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 2 łyżki chilli

Receptura:

Mięso wieprzowe pokroić w kostkę posolić i wymieszać z mieszanką przypraw dodając kieliszek oliwy. Odstawić do lodówki na około 4-5h. Tutaj macie czas wolny – proponuję spacer. Po upływie 4-5h wrzucacie do gotującej się wody zamarynowane mięso, dorzucacie liść laurowy ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Gotujecie 30 min. W tym czasie przygotujcie sobie warzywa: marchewka, pietruszka, seler, kroicie w paski, a paprykę w kostkę. Po upływie 30 min dorzucacie do wywaru mięsnego plastry marchewki pietruszki i selera i gotujecie aż warzywa będą miękkie. Ktoś zapyta co z papryką – ano czeka no swoją kolej. Zabieracie się za ziemniaki, kroicie w kostkę i zaczynacie smażyć w głęboki oleju. Gdy nasze kostko-frytki są już prawie gotowe, do zupy ląduje papryka i przecier pomidorowy. Gotujemy około 7-10 min (Pamiętajcie, aby na koniec przygotowań wyłowić z zupy liść laurowy i ziele angielskie)

Gotową pikantną zupę przelewacie do miseczki dorzucie usmażone kostki ziemniaków . A teraz najważniejsze, przed samym skonsumowaniem wyciskacie czosnek. Życzę smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *