Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki mąki
- 50-70 g łososia wędzonego
- koperek
- 2 łyżki jogurtu natrualnego
- 3 łyżki śmietany 18 %
Przepis:
Obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce lub za pomocą robota kuchennego. Otrzymaną masę przełóżcie na sitko co ułatwi wam odsączenie jej z nadmiaru wody. Przygotujcie miskę (naczynie) do której przełożycie odsączoną masę i kolejno dorzucie jedną płaską łyżeczkę soli i pieprzu, 2 czubate łyżki mąki, 2 jajka i dokładnie wymieszajcie składnik ze sobą. Na rozgrzaną patelnię nakładajcie masę i smażcie 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Gdy placki są na patelni wymieszajcie 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. To będzie wasz sos. Możecie również pokroić kawałek wędzonego łosia w paski. Gotowe placki odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie nałóżcie sos, kilka plasterków łososia wędzonego i posypcie wszystko posiekanym koperkiem. Na koniec dodajecie świeżo mielony pieprz i gotowe. Smacznego.