Placki ziemniaczane z sosem śmietanowo jogurtowym, łososiem wędzonym i koperkiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki
  • 50-70 g łososia wędzonego
  • koperek
  • 2 łyżki jogurtu natrualnego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
https://youtu.be/581_XDQkXHw

Przepis:

Obrane ziemniaki  oraz cebulę zetrzyjcie na tarce lub za pomocą robota kuchennego. Otrzymaną masę przełóżcie na sitko co ułatwi wam odsączenie jej z nadmiaru wody. Przygotujcie miskę (naczynie) do której przełożycie odsączoną masę i kolejno dorzucie  jedną płaską łyżeczkę soli i pieprzu, 2 czubate łyżki mąki, 2 jajka i dokładnie wymieszajcie składnik ze sobą. Na rozgrzaną patelnię nakładajcie masę i smażcie 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Gdy placki są na patelni wymieszajcie 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. To będzie wasz sos. Możecie również pokroić kawałek wędzonego łosia w paski. Gotowe placki odsączcie  z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie nałóżcie sos, kilka plasterków łososia wędzonego i posypcie wszystko posiekanym koperkiem. Na koniec dodajecie świeżo mielony pieprz i gotowe. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *