Portorykański gulasz z plackami piwnymi

Edward Teach przesiadywał jak zwykle w swojej ulubionej tawernie Pig and Whistle w mieście San Juan. Po tygodniach spędzonych na morzu karaibskim, gdzie łupił francuskie statki przyszedł czas na odpoczynek. Do zamówionej szklanicy rumu Czarnobrody zawsze zamawiał specjalność zakładu kawałki mięsa ze świni przygotowane w kociołku z dodatkiem cebuli sosu pomidorowego i natki pietruszki. Potrawie tej zawsze towarzyszyły placki. Zabierzemy was w kulinarną przygodę inspirując się kuchnią „portu Brodaczy” yyy portu Bogaczy porostu Puerto Rico 

Składniki:

  • 400g szynki wieprzowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku ( przecinsąć przez praskę )
  • pieprz mielony
  • 150g mąki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • jajko
  • kieliszek oliwy
  • piwo porter 250 ml ( resztę wypić )

Receptura:

Posolone, pokrojone w kawałki mięso z wieprza wrzucacie na rozgrzaną oliwę. Gdy mięso zarumieni się dorzućcie na patelnię czosnek, pietruszkę, pieprz mielony, cebulę pokrojoną w kostkę i sos pomidorowy. W między czasie zabierzcie się za przygotowanie ciasta na placki piwne. Mąkę, sól, cynamon, cukier waniliowy wymieszajcie ze sobą i dodajcie do mieszaniny piwa (porter) oliwy i jajka. Z powstałego ciasta smażycie piękne złociste placki. Gdy mięso jest już gotowe wykładacie na zarumienione placki. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *