Przenosimy się na tereny słonecznej Persji, gdzie szpinak z jogurtem są piękną harmonią.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 250g świeżego szpinaku
- 400g jogurtu greckiego
- garść orzechów włoskich
- zielona cebulka
- 4 bułki ciabatta
- sól
- pieprz
Przepis:
Trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy 250g świeżego szpinaku i smażymy na mały ogniu do zmniejszenia objętości szpinaku (uzyskując efekt zwiędniętych liści). Dodajemy sól i pieprze i całość pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie zawartość patelni przekładamy do miski w której znajduje się 400g jogurtu greckiego i ponownie dodajemy sól i pieprz do smaku. Siekamy wcześniej przygotowaną garść orzechów włoskich i zieloną cebulkę. Dodajemy do miski i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Przygotowana potrawa pysznie smakuje podana na bułce typu ciabatta.