Szpinak z jogurtem idealne połączenie z Perskiej ziemi

Przenosimy się na tereny słonecznej Persji, gdzie szpinak z jogurtem są piękną harmonią.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 250g świeżego szpinaku
  • 400g jogurtu greckiego
  • garść orzechów włoskich
  • zielona cebulka
  • 4 bułki ciabatta
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy 250g świeżego szpinaku i smażymy na mały ogniu do zmniejszenia objętości szpinaku (uzyskując efekt zwiędniętych liści). Dodajemy sól i pieprze i całość pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie zawartość patelni przekładamy do miski w której znajduje się 400g jogurtu greckiego i ponownie dodajemy sól i pieprz do smaku. Siekamy wcześniej przygotowaną garść orzechów włoskich i zieloną cebulkę. Dodajemy do miski i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Przygotowana potrawa pysznie smakuje podana na bułce typu ciabatta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *