Kiełbasa z boczkiem i rozgniecione ziemniaki

Składniki:

  • kilka średniej wielkości ziemniaków
  • kiełbasa
  • przyprawa do grilla
  • boczek w plastrach
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • tymianek
  • 5 łyżek ketuchpu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu
  • 1 łyżeczke miodu
  • natka pietruszki

Przepis:

Średniej wielkości ziemniaki w mundurkach myjecie i gotujecie przez 30 min w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przekładacie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgniatacie za pomocą szklanki. Następnie posypujecie, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Pieczecie 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Teraz możecie przygotować kiełbasę podwawelską (lub inną grillową kiełbasę). Kiełbasę należy naciąć paskami po skosie. Następnie zawijacie kiełbasę w boczek (wcześniej obsypany przyprawą do grilla). Grillujecie kiełbasę około 10-20 min w zależności od grubości kiełbasy, boczek w tym czasie powinien zrobić się rumiany. Nie ma grillowania bez sosu, więc do miseczki wrzucacie 5 łyżek ketchupu, 1 łyżeczkę ostrego sosu, 1 łyżeczkę miodu, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszacie. Przygotowane składniki przekładacie na talerz – kiełbasę z boczkiem i upieczone ziemniaki w towarzystwie sosu. (Ziemniaki należy oprószyć solą).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *