Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 150g boczku
- 1 laska kiełbasy
- 5 cebul
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 40g paryczek jalapeño (marynowane)
Przepis:
Smażycie około 150g boczku pokrojonego drobno w kostkę, gdy już boczek będzie rumiany dorzucacie kiełbasę. Kiedy i ona złapie kolor, wrzucacie na patelnie jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być tylko lekko zeszklona, niech nie przyjmie kolorów jesieni. Zawartość patelni odstawiacie do ostygnięcia. Następnie zetrzyjcie około 2kg ziemniaków wraz z 4 cebulami. Do powstałej masy dodajecie trzy łyżki mąki, świeżo mielony pieprz, 2 szczypty soli. Teraz jest ten moment kiedy dodajecie boczek, kiełbasę i cebulę z patelni. Na koniec dodajecie około 40g pokrojonej w kostkę papryczki jalapeno i wbijacie trzy jajka. Całość dokładnie mieszacie. Powstałą masę przekładacie do foremki, pieczecie w piekarniku nagrzany do 190 stopni przez około 1h 40 aż góra babki ładnie się zrumieni.