Babka ziemniaczana z jalapeño

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 150g boczku
  • 1 laska kiełbasy
  • 5 cebul
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 40g paryczek jalapeño (marynowane)

Przepis:

Smażycie około 150g boczku pokrojonego drobno w kostkę, gdy już boczek będzie rumiany dorzucacie kiełbasę. Kiedy i ona złapie kolor, wrzucacie na patelnie jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być tylko lekko zeszklona, niech nie przyjmie kolorów jesieni. Zawartość patelni odstawiacie do ostygnięcia. Następnie zetrzyjcie około 2kg ziemniaków wraz z 4 cebulami. Do powstałej masy dodajecie trzy łyżki mąki, świeżo mielony pieprz, 2 szczypty soli. Teraz jest ten moment kiedy dodajecie boczek, kiełbasę i cebulę z patelni. Na koniec dodajecie około 40g pokrojonej w kostkę papryczki jalapeno i wbijacie trzy jajka.  Całość dokładnie mieszacie. Powstałą masę przekładacie do foremki, pieczecie w piekarniku nagrzany do 190 stopni przez około 1h 40 aż góra babki ładnie się zrumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *