Brownie Kulinarnego Freestylu

Składniki:

  • 3 jajka
  • 90g białego cukru
  • 90g masła
  • 150g mąki
  • 10g kakao
  • 4g proszku do pieczenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 9-10sztuk wiśni ( z kompotu)
  • 2 kieliszki -soplica orzech laskowy

Przepis:

 Brownie, brownie, brownie…. od dawana chciałem pokazać wam przepis na moją wersję ciasta browni. Wstęp krótki, a treściwy. Nie zabierając waszego cennego czasu przejdę płynnie do przepisu.

Masło w ilości 90g pokrójcie najlepiej w kostkę i wrzućcie do rondelka. Mieszajcie, utrzymując mały ogień pod naczyniem do całkowitego roztopienia masła (odstawiacie do przestygnięcia). Następnie trzy jajka wbijacie do miski dodając do nich 90g cukru i mieszacie składniki ze sobą (cukier powinien chodź trochę się rozpuścić nie musicie mieszać do pełnego rozpuszczenia cukru). Dodajecie roztopione  masło i ponownie mieszacie. Za chwilę wrócicie do jajek, ale teraz odmierzacie około 150g mąki i wrzucacie do osobnej miski dodając, szczyptę soli, 4g proszku do pieczenia oraz 10g kakao. Kilka płynnych ruchów łyżką i mieszanina tych sypkich składników jest gotowa. Składniki płynne i sypkie mieszacie ze sobą. Kolejnym krokiem będzie dolanie około 2 kieliszków orzecha laskowego %( jeżeli nie macie 18 lat zastąpcie ten składnik wodą). Nasza masa wygląda już dobrze, ale do perfekcji jej jeszcze trochę brakuje, dlatego dodajcie wydrylowane wiśnie (pozyskałem je z kompotu około 9-10 szt. Pamiętajcie żeby pozbawić wiśni pestek aby po zjedzeniu ciasta wizyta u dentysty nie była konieczna). Jeszcze tylko dodajcie rozdrobnioną gorzką czekoladę (dokładnie połowę tabliczki, jeżeli nie lubicie zbyt intensywnego smaku czekolady dodajcie 1/4). Gotową wymieszaną masę przekładacie do przygotowanej blaszki rozprowadzając równo po całej powierzchni i wrzucacie do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawcie do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *