Burger rodem z PRL – Mortadela

Składniki:

  • Mortadela
  • papryka wędzona
  • paryka słodka
  • boczek
  • ser żółty
  • curry
  • papryka jalapeno w zalewie octowej
  • sałata rzymska
  • bułka poznańska
  • ogórek

Przepis:

Zacznij od przygotowania sosu. Do 7 łyżek majonezu dodaj papryczki jalapeno z zalewy octowej oraz pół łyżeczki curry i  zmiksuj na gładko. Następnie z 5 plastrów boczku ułóż  kratkę (#). Na boczek połóż plaster sera, następnie mortadele, którą obsyp z obu stron mieszanką papryki słodkiej i wędzonej. Całość przykryj kolejnym plastrem sera i zawiń boczkiem  (jak na filmie) tworząc małą paczuszkę. Gotową paczuszkę możesz już wrzucić na grilla elektrycznego ( lub patelnie) rumieniąc ją z każdej strony. W międzyczasie gdy boczek się rumieni, a mortadela  zyskuje kołderkę z roztopionego sera możesz przygotować inne dodatki. Pokrój sałatę rzymską i ogórek kiszony oraz przesiekaj  szczypiorek. Przed samym końcem grillowania mięsa wrzuć przekrojoną bułkę do piekarnika.  Na spodzie górnej połówki ułóż  plaster sera.  Gdy ser się roztopi możesz wyjąć bułki i składać burgera lub jak kto woli bułkę z mięsem. Zacznij od sosu, następnie dodaj pokrojone liście sałaty. Możesz dodatkowo delikatnie nałożyć na nią porcję sosu. Teraz czas na bohatera: mortadela zapakowana w zrumieniony boczek ląduje na sałacie. Dopełnieniem tego pysznego burgera będzie ogórek i oczywiście szczypiorek . Na koniec dodaj jeszcze tylko porcję sosu i przykryj pozostałą połówką bułki z roztopionym serem. Smacznego 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *