Składniki:
- puszka pomidorów całych w sosie
- puszka cieciorki
- cebula
- kawałek imbiru
- paryczka chilli
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 200g gram ryżu ( 100g na porcje)
- 1 łyżeczke garam masali
- 1 łyżeczke kminu rzymskiego
- 1 łyżeczke nasion kolendry
Przepis:
Imbir wraz z czosnkiem i cebulą siekamy bardzo drobno. Całość smażymy na oliwie pilnując, aby cebula się zeszkliła, a nie przybrała złocistego koloru. Kolejnym krokiem będzie dorzucenie na patelnie przypraw: łyżeczka garam masali, kminu rzymskiego, rozgniecionych nasion kolendry. Po około minucie łączenia się smaków, na patelni lądują pomidory. Odliczając w głowie pięć minut redukujemy powstałą mieszaninę. Następnie dodajemy sok z cytryny maksymalnie trzy łyżeczki i pokrojoną drobno papryczkę chilli (pamiętajcie, aby pozbyć się nasion ze środka). Wrzucacie teraz na patelnie cieciorkę (dusicie ją wraz z sosem kilka minut). W międzyczasie warto ugotować ryż. Chana masala już prawie gotowa. Wystarczy przełożyć ją do miseczki wypełnionej ryżem posypać obficie przesiekaną natką pietruszki. Smacznego