Chana masala – cieciorka w doborowym towarzystwie.

Składniki:

  • puszka pomidorów całych w sosie
  • puszka cieciorki
  • cebula
  • kawałek imbiru
  • paryczka chilli
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 200g gram ryżu ( 100g na porcje)
  • 1 łyżeczke garam masali
  • 1 łyżeczke kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczke nasion kolendry

Przepis:

Imbir wraz z czosnkiem i cebulą siekamy bardzo drobno. Całość smażymy na oliwie pilnując, aby cebula się zeszkliła, a nie przybrała złocistego koloru. Kolejnym krokiem będzie dorzucenie na patelnie przypraw: łyżeczka garam masali, kminu rzymskiego, rozgniecionych nasion kolendry. Po około minucie łączenia się smaków, na patelni lądują pomidory. Odliczając w głowie pięć minut redukujemy powstałą mieszaninę. Następnie dodajemy sok z cytryny maksymalnie trzy łyżeczki i pokrojoną drobno papryczkę chilli (pamiętajcie, aby pozbyć się nasion ze środka). Wrzucacie teraz na patelnie cieciorkę (dusicie ją wraz z sosem kilka minut). W międzyczasie warto ugotować ryż. Chana masala już prawie gotowa. Wystarczy przełożyć ją do miseczki wypełnionej ryżem posypać obficie przesiekaną natką pietruszki. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *