Składniki
- udka z kurczaka
- sok z 1,5 cytryny
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- ziemniaki
- ogórek
- swieżo meliony pieprz
- sól
Przepis:
Ten pyszny przepis na cytrynowego kurczaka zacznijcie od przygotowania marynaty.
W miseczce powinien znaleźć się sok wyciśniętych cytryn, do którego dodajcie 3 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki papryki słodkiej (jeżeli lubisz bardziej pikantne jedzenie dodaj dodatkowo 1 łyżeczkę chili), posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Wszystko razem mieszacie i wlewacie do miski gdzie znajdują się posolone i popieprzone udka z kurczaka. Kolejny raz musicie zamieszać aby marynata równomiernie pokryła nasze mięso z kurczaka. Odstawiacie do lodówki na 2h, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie wrzucacie zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i pieczecie 45 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
Mięso jest już gotowe. Dodatek który do niego wybierzecie zależy od was, sprawdzi się zarówno podane z ziemniakami, jak i z ryżem. Jeżeli lubisz cytrynowy posmak i lekką kwaskowość ten przepis jest dla Ciebie 😀