Gulasz warzywny z kotletami sojowymi

Składniki:

  • kotlety sojowe 100g
  • pieczarki 500g
  • czosnek 2 ząbki
  • 2-3 łyżeczki koncetratu pomidorwego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 papryka słodka
  • 1 marchewka
  • bulion warzywny
  • natka pietruszki
  • cebula
  • kasza gryczana palona

Przepis:

Gulasz z kotletów sojowych zacznijcie od przygotowania około 700ml bulionu warzywnego. Odlejcie 300 ml bulionu i ugotujcie w nim  kotlety sojowe (około 10 minut). Następnie, pokrojone  w plasterki pieczarki  podsmażcie na maśle z dodatkiem 2 łyżeczek papryki słodkiej i 1 łyżeczki przyprawy do gulaszu. Gotowe pieczarki przełóżcie do pustego garnka, a na ich miejsce wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę ze szczyptą soli  oraz pieprzu i podsmażcie na złocisty kolor. Gdy cebula nabierze rumieńców przełóżcie ją do garnka wypełnionego pieczarkami, a na patelnię przełóżcie pokrojoną w paski marchewkę i paprykę (smażycie kilka minut, a następnie dodajcie do garnka). Na końcu na patelni powinny się znaleźć ugotowane kotlety sojowe pokrojowe w paski. Smażycie je chwilę dodając do nich przyprawę do gulaszu około 2-3 łyżeczki. W trakcie smażenia kotletów sojowych możecie uzupełnić zawartość garnka pozostałym bulionem warzywnym i rozpocząć gotowanie. Dodajcie 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz dwa ząbki drobno posiekanego czosnku. Kotlety sojowe po przesmażeniu też dorzucacie do garnka. Na końcu możecie dodać przesiekaną natkę pietruszki. Jeszcze 10 minut gotowania i danie będzie gotowe. W tym czasie możecie ugotować kaszę gryczaną paloną, z którą podamy nasz pyszny warzywny gulasz. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *