Kanapka Capri

Jakie jest prawdopodobieństwo, że wprawiając w ruch obrotowy średniej wielkości globus i celując weń palcem, trafimy w wyspę, która stała się inspiracją dla stworzenia dzisiejszej kanapki? Zaraz to policzymy…

Założenia:
– w naszej kulinarnej podróży bierzemy pod uwagę tylko północną półkulę. Po pierwsze dlatego, że przez problemy z farmami w południowej Afryce ciężko o świeże składniki, po drugie dlatego, że loty do Australii i Ameryki Południowej są drogie, po trzecie w Indonezji obudził się Krakatau, a nikt nie lubi kanapek z popiołem wulkanicznym zwłaszcza, kiedy trzeba je spożywać uciekając przed Tsunami. Po czwarte dlatego, że jeżeli chodzi o jedzenie bardziej wolimy formę aktywną niż pasywną, z tego też powodu odpada Papua Nowa Gwinea
– z północnej półkuli odpada wszystko, co znajduje się powyżej równoleżnika 60° z bardzo prostego powodu. Poza śledziami i dorszem nie ma tam nic do jedzenia, a ciężko zrobić kanapkę z tych dwóch składników. Choć nie wykluczamy podjęcia się tej próby podczas kręcenia któregoś z przyszłych odcinków
– nasz średniej wielkości globus ma średnicę 30cm
– przyjmujemy, że efektywna powierzchnia czubka palca po dociśnięciu do powierzchni globusa to 0,25cm2

Pole globusa = 4πr2, czyli 4*3,14*15= 2826cm2
Pole półkuli północnej = 2826/2 = 1413cm2
Równoleżnik 60° znajduje się dokładnie w 2/3 wysokości półkuli północnej, więc aby obliczyć pole interesującego nas fragmentu musimy policzyć pole czaszy globusa od tego równoleżnika (1/3 wysokości) i odjąć jego wartość od pola półkuli
Pole czaszy globusa = 2πrh, gdzie “h” to wysokość od równoleżnika 60° do wierzchołka globusa, czyli 1/3 promienia = 5cm
A zatem:
2πrh = 2*3,14*15*5 = 471cm2
Teraz odejmujemy pole czaszy od pola półkuli: 1413cm2 – 471cm2 = 942cm2
Biorąc pod uwagę, że powierzchnia czubka palca wynosi 0,25cm2, prawdopodobieństwo, że trafimy tym palcem w naszą wysepkę wynosi 1 do 942/0,25 = 1 do 3768 czyli 0,0265%

Z tych prostych działań wynika, że dziobiąc w globus 3768 razy, statystycznie powinniśmy trafić przynajmniej raz w wyspę Capri, która jest bohaterem dzisiejszego odcinka. W praktyce udało nam się to za 6274 razem, a raz Luca kichnął podczas losowania trafiając jednak w Papuę Nową Gwineę i nasza gastronomiczna podróż kosztowała kamerzystę serdeczny palec, ale czego się nie robi w imię kulinarnego rzemiosła

Wyspa Capri, bo o niej tu mowa, leży na Morzu Tyrreńskim w Zatoce Neapolitańskiej, a mówiąc prościej – od Neapolu w dół. Jeżeli zdarzy się Wam gościć na tej maleńkiej wysepce, to poza Lazurową Grotą koniecznie musicie odwiedzić restaurację Salumeria Da Aldo, w której serwują przepyszne kanapki caprese, przygotowywane na miejscu ze świeżych, lokalnych składników. Postaramy się je odtworzyć w dzisiejszym odcinku

Składniki:

  • bułki typu ciabatta
  • mozzarella
  • pomidory
  • uprzednio przygotowana oliwa

Receptura:

Poskładać i zajadać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *