Pizza na cieście francuskim

Gdyby tylko wiedzieli…

wysmarowałem ciasto francuskie

gdyby tylko wiedzieli…

starannie na prostokącie ułożyłem

gdyby tylko wiedzieli…

trzykroć pizzą nazwałem

gdyby tylko wiedzieli…

Zapewne by spróbowali

Przepis powtórzyć



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta fancuskiego
  • ketchup
  • 1 ser Camembert
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 mała papryka
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka cząbru
  • 12 plastrów sera ( może wyjść więcej w zależności od wielkości)

Receptura:

Bierzemy się za wyrabianie ciasta. Stop, tym razem sięgamy po gotowe ciasto francuskie, wystarczy rozwinąć i już jest gotowe :D. Dobywamy ketchup, wyciskając „sos” wprost na ciasto w ilości przedstawionej na filmie, nie za dużo nie za mało. Rozsmarowujemy na prostokącie pozostawiając brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Układamy pokrojonego wcześniej w plastry camemberta, przekładając  drobną kostką z papryki czerwonej. Następnie na pizzy lądują krążki z czerwonej cebuli. Szybkie doprawienie mieszaniną przypraw: cząber, papryka słodka, lubczyk oraz świeżo mielonym pieprzem. Mijają kolejne sekundy, bierzemy plastry sera żółtego układamy przykrywając całą kompozycję. Tak przygotowaną potrawą z ciasta francuskiego wrzucamy do piekarnika (rozgrzanego do 210°C) na około 15-20 min, monitorując stan  zwęglenia brzegów. Pizze możecie spożywać na ciepło lub na zimno. Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *