Polenta z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 600 ml bulionu
  • natka pietruszki
  • 10 pieczarek
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki majeranku

Przepis

Przygotujcie 4 podudzia z kurczaka, 10 pieczarek (pozbawionych nóżek) pokrojonych w ćwiartki, przesiekaną natkę pietruszki, po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu, sól, pieprz, oliwę, 600ml bulionu, 200g mąki kukurydzianej oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Jeżeli macie już gotowe składniki zacznijcie od posolenia i popieprzenia kurczaka. Następnie do miski wrzućcie ćwiartki pieczarek oraz pietruszkę wraz z mieszanką ziół. Dodajcie jeszcze około 2 łyżek oliwy. Teraz przełóżcie kurczaka wraz z zawartością miski do rękawa do pieczenia. Pieczcie w piekarniku przez około 1h rozgrzanego do 190 stopni. Przed upływem jednej godziny, w garnku powinien znaleźć się wcześniej przygotowany bulion około 600 ml. Do gotującego się bulionu wsypujcie 200 g mąki kukurydzianej i energicznie mieszacie, dodajcie jeszcze 2 szczypty soli. Gdy powstanie nam już gęsta masa, możecie zmniejszyć ogień, żeby tak zwana polenta utrzymywała ciepło przed podaniem. Pamiętajcie tylko o mieszaniu. Przygotujcie patelnie na którą trafi wyciągnięty z piekarnika kurczak wraz z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy cebula jest już lekko zeszklona a kurczak złapał gdzieniegdzie rumiany kolor wrzucacie na patelnie pieczarki  wraz z sosem, który otrzymaliście w rękawie.

Mam nadzieję, że nie zapomnieliście o mieszaniu polenty. Teraz wystarczy całość wyłożyć na talerz obojętnie w jakiej kolejności. Polentę dodatkowo posypujemy świeżo mielonym pieprzem i przesiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *