Polski a’la Ramen

Składniki:

  • 500ml bulionu
  • kotlet schabaowy
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • zielona cebulka
  • 4 sztuki pierogów
  • kapusta kiszona
  • sos sojowy
  • sos piri piri
  • limonka

Przepis:

Do przygotowania mojej wersji a’la Ramenu będziecie potrzebować bulion drobiowy, może to być niedzielny rosół. Do 500ml bulionu dodajcie 2 łyżki sosu sojowego, sok z połowy limonki i kilka kropel ostrego sosu, w moim przypadku użyłem sosu pir piri. Bulion pogotujcie chwilę wraz z dodanymi składnikami, aby smaki się przegryzły. Makaron Ramon ugotujcie zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dostaniecie go w każdy większym supermarkecie.  Kolejnym składnikiem będzie kotlet schabowy, posólcie i popieprzcie mięso. Następnie natrzyjcie kotleta przeciśniętym przez praskę czosnkiem i opanierujcie w bułce tartej, jajku i kolejny raz w bułce tartej. Smażycie na złocisty kolor. Gdy na patelni smaży się kotlet schabowy, możecie zacząć gotować pozostałe składniki.  Gotujecie jajko oraz 2 pierogi. Przed samym podaniem poszatkujcie kapustę kiszoną oraz pokrójcie zieloną cebulkę.  W talerzu ląduje makron, zalewacie go  wywarem, a na wierzch układacie wcześniej przygotowane składniki pierogi, kapustę kiszoną, jajko przecięte na pół, zieloną cebulkę i kotlet schabowy pocięty w paski. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *