Pyszna Karkówka, frytki wraz z sałatką z ogórków (po azjatyku)

Składniki

Marynata do mięsa:

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki sos teriyaki 
  • jeden kieliszek whisky 25ml

Sos do ogórków:

  • 2-3łyżeczki miodu,
  • 1,5 łyżki octu ryżowego,
  • 0,5-1 łyżeczki czarnuszki
  • Karkówka
  • 3-4 Ziemniaki
  • Ogórek szklarniowy
  • suszony tymianek, sól

Przepis:

Nic tak nie poprawia humoru jak dobrze przyrządzona karkówka. Zdradzę wam dziś przepis na pyszny obiad inspirowany kuchnią azjatycką. Zacznijcie od przygotowania marynaty. Do miseczki lądują: 4 łyżki sosu sojowego, 1łyżka octu ryżowego, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki sos teriyaki  i na koniec jeden kieliszek whisky 25ml- (pamiętajcie, aby koniecznie spróbować whisky przed dodaniem). Składniki dokładnie wymieszajcie ze sobą. Do rozklepanej wcześniej karkówki ułożonej w misce, wlejcie marynatę. Mięso w zalewie powinno leżeć minimum 3 godziny, ale najlepiej gdy zostawicie je na noc w lodówce (mięso ma więcej czasu na przeniknięci smaków). Mięso już mamy prawie gotowe wystarczy je tylko usmażyć, ale zanim do tego przystąpicie zabierzecie się za dodatki. Będzie wam potrzebne kilka obranych ziemniaków pokrojonych w tak zwane łódki. Gdy już to uczynicie zostaje do wykonania ostatni dodatek. Ogórek szklarniowy pokrójcie na ćwiartki ( niech spokojnie czeka w miseczce zanim zrobicie sosu). Wykonanie sosu jest bardzo proste: 2-3łyżeczki miodu, 1,5 łyżki octu ryżowego i 0,5-1 łyżeczki czarnuszki. Mieszamy wszystko ze sobą, możecie od razu zalać wcześniej przygotowane ogórki. Zabierzcie się teraz za smażenie naszych łódeczek, frytki lądują w rozgrzanym oleju do czasu całkowitego zarumienienia. Mam nadzieję, że w międzyczasie nagrzewaliście patelnie grillową i można z pełnym spokojem umieścić kawałki naszego zamarynowanego mięsa. Karkówkę smażycie z dwóch stron, czas jest względny i zależy od grubości naszego mięsa u mnie było to około 15-20min. Usmażone frytki warto przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po tej operacji spokojnie umieście je na talerzu, posypują solą i suszonym tymiankiem. Gotowa karkówka zajmuję miejsce tuż obok frytek, wypełniając prawie cały talerz. Oczywiście musicie wcisnąć gdzieś jeszcze ogórki. Najlepiej  standardowo między mięsem a ziemniakami. Delikatnie możecie powtórzyć polanie ogórków sosem zalegającym na dnie miseczki, zważając na to, aby nie zalać naszych łódek unoszących się na powierzchni talerza. Smacznego!!!  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *