Składniki:
- mięso mielone wieprzowe
- sos pomidorowy 250 ml
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej ostrej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki pasty gochujang
- pomidory susoszne w ziołach
- mała papryka
- makron spaghetti
Przepis:
Do miski z mięsem mielonym dodaj kolejno: 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki pasty gochujang, 2 łyżeczki pomidorów suszonych, 1 małą paprykę pokrojona w kostkę. Delikatnie posól mięso i dodaj świeżo mielony pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i lekko podsmaż na patelni. Następnie dodaj sos pomidorowy. Mieszając na patelni delikatnie rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki, aż sos lekko zostanie zredukowany. W między czasie możesz zacząć gotować makaron spaghetti. Teraz są dwie szkoły podania, możesz wrzucić ugotowany makron na patelnie i wymieszać z pozostałymi składnikami albo druga opcja – przełożyć makaron na talerz, a następnie nałożyć podsmażone składniki. Obie wersje warto wykończyć tartym serem i dodać zielonej cebulki. Smacznego!