Wątróbka drobiowa z cebulką, pieczarkami i koperkiem. Nie zapomnijcie o winie :D

Składniki

  • wątróbka drobiowa 10 szt
  • mąka kukurydziana
  • 2 cebule
  • koperek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pieprz, sól
  • 7 pieczarek
  • wino czerwone wytrwane lub półwytrawne
  • masło, oliwa z oliwek

Przepis:

Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle dodając świeżo mielony pieprz i około 1 łyżeczki rozmarynu. Następnie dorzucamy do smażonej cebuli pokrojone w plasterki pieczarki. Teraz przyszedł czas na wątróbkę (oczyszczoną wcześniej i pokrojoną na drobniejsze kawałki). Obtaczamy ją jedynie w mące kukurydzianej i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy przez około 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Usmażoną wątróbkę mieszamy na patelni razem z cebulą i pieczarkami, a następnie dodajemy czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Całość trzymamy kilka minut na patelni aż zredukujemy wlane widno. Na końcu dodajemy jeszcze szczypta soli,  przesiekany koperek i nasza potrawa jest już gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *