Składniki
- wątróbka drobiowa 10 szt
- mąka kukurydziana
- 2 cebule
- koperek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- pieprz, sól
- 7 pieczarek
- wino czerwone wytrwane lub półwytrawne
- masło, oliwa z oliwek
Przepis:
Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle dodając świeżo mielony pieprz i około 1 łyżeczki rozmarynu. Następnie dorzucamy do smażonej cebuli pokrojone w plasterki pieczarki. Teraz przyszedł czas na wątróbkę (oczyszczoną wcześniej i pokrojoną na drobniejsze kawałki). Obtaczamy ją jedynie w mące kukurydzianej i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy przez około 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Usmażoną wątróbkę mieszamy na patelni razem z cebulą i pieczarkami, a następnie dodajemy czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Całość trzymamy kilka minut na patelni aż zredukujemy wlane widno. Na końcu dodajemy jeszcze szczypta soli, przesiekany koperek i nasza potrawa jest już gotowa. Smacznego!