Zapiekanka z ryżu (Kurczak)

2 ćwiartki kurczaka dokładnie tyle potrzeba, aby przygotować wkład mięsny do zapiekanki. Gdy macie zamiar ugotować rosół, możecie od razu pomyśleć też o zapiekance. Większość ludzi przy przygotowania rosołu  korzysta z “porcji rosołowej”.  Jednak to zdecydowanie zły wybór do zapiekanki. Aaa no i najważniejsze przygotujcie sie na rosół z ryżem (wiem że brzmi to dziwnie). Jednak musicie  ugotować go w nadmiarze aby starczyło do zapiekanki 🙂

Składniki:

  • 300g ryżu białego
  • 2 ćwiarki z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 9 pieczarek
  • 1 łyżka oregano
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka chili peperoncini
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka groszku
  • 350dag sera gouda
  • 700ml sosu pomidorowego

Receptura:

Zaczynamy od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli na złocisty kolor. Kolejnym krokiem będzie dorzucenie pokrojonych w „plastry” pieczarek i doprawienie wszystkiego oregano, papryką słodka i chilli. ( Jeżeli nie lubicie pikantnych dań można zrezygnować z tego składnika) Zgarniamy przesmażone składniki na jeden z boków patelni i energicznie wrzucamy ugotowane mięso z kurczaka ( wyłowione z rosołu- niedbale pokrojone). Gdy kurczak złapie trochę koloru  mieszamy wszystkie składniki. Baza naszej zapiekanki prawie gotowa. Na patelnie ląduje ugotowany ryż (dużo ryżu) i równomiernie mieszamy ze sobą składniki znajdujące się już na patelni, polewając całość sosem pomidorowym. Na spód przygotowanego naczynia żaroodpornego ląduje sos pomidorowy delikatnie wyściełając całe naczynie. Następnie układamy naszą powstałą papkę J posypujemy pierwszą warstwę groszkiem i wszystko gęsto posypujemy startym serem. Czynności powtarzamy: papka groszek, ser J. Tak gotowy specyfik wrzucamy do rozgrzanego piekarnika 180-200 stopni, utrzymując go przez około 15 min (aż ser się roztopi i zarumieni na wierzchu).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *