Majówka z grillem

Zatoka Hondurasu 2 maj 1502 roku niedługo po przybyciu Krzysztofa K. Załoga kilka dni temu zeszła z karaweli na ląd stawiając obóz na skraju dżungli. Regeneracja uczestników wyprawy sprowadzała się do biesiadowania przy ogniskach utrzymywanych dzień i noc. Z przekazów ustnych (opowiedział nam to pewien Hiszpan przy szklanicy rumu) dowiadujemy się, że przy jednym z zapalonych stosów rozprawiali wspólnie kuchcik imieniem PZi Go Tuj, majtek okrętowy Carsten pochodzący z Norynbergi oraz kupcy (przebywający w obozie Majowie w nieznanej liczbie). Zastanawiacie się pewnie o czym rozmawiali… my też, ale nasz kompan Diego niestety o tym nie wspomniał. Z pełną starannością opisywał jednak czym raczyli się w tym dniu. Z beczek nalewano piwo w smaku nie przypominającego nic co znamy dziś ze sklepowych półek. Majowie nie przyzwyczajeni do posmaku piwa złagodzili jego posmak dodając mieszankę 2 soków(grant, grejpfrut) w proporcji pół naczynia mieszaniny pół naczynia piwa. Carsten przygotował wursty (czyt. Kiełbasy) i kurczaki w dwóch zalewach. Każdy uczestnik biesiadował z kiełbasą  lub kurczakiem nabitym na kijek trzymanym wprost nad ogniem, dodatkiem do wypełnionego mięsem jelita i zamarynowanego kurczaka była 沙拉 (czyt. Sałatka) przygotowana przez kuchcika. Szatkowana kapusta z czymś przypominającym marchewkę przyprawiona do smaku dressingiem i rodzynkami. Wspólne ucztowanie trwało kilka dni. Kiedy Carsten i PZi Go Tuj byli już daleko w morzu wraz z Krzysztofem K. Wspominali z uśmiechem Majówkę Majów. 

Składniki:

  • Filet z kurczaka
  • Kiełbasa
  • Cukinia
  • Czerwona kapusta 1/4 średnie główki
  • Marchewka 1 szt.
  • Pietruszka
  • Rodzynki 19/20 szt.

Dressing do sałatki:

  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • kieliszek (25ml )oliwy

Marynata 1:

  • oliwa
  • papryka słodka
  • oregano
  • czosnek

Marynata 2:

  • oliwa
  • sos hoisin
  • curry

Receptura:

Zostały ponad dwie godziny do grilla. Jeżeli już wszystkie składniki macie w zasięgu wzorku, zabieramy się do przygotowania sałatki. Szatkujemy czerwoną kapustę (tylko nie w kostkę) dodajemy do niej przetartą na dużych oczkach marchewkę, wsypujemy wcześniej pokrojone rodzynki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki wlewając połączone ze sobą w jedną mieszaninę sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Tak powstałą sałatkę wrzucam do lodówki. 2 miski kładziemy na stole do pierwszej ląduje oliwa, papryka słodka i oregano (mieszamy), a do drugiej oliwa, sos hoisin i curry(energicznie mieszamy). Pokrojone filety z kurczaka zanurzamy w marynacie (ilość kurczaka w misce zależy od waszej preferencji). Powtarzamy to samo co zrobiliśmy z sałatką i wrzucamy kurczaka do lodówki na 2h. Zostało sporo czasu do majówkowego grilla, macie 2 opcje – odgrzebujecie zestaw grill, brykiet, podpałka i szukacie miejsca, gdzie można( nie narażając swojego portfela )swobodnie biesiadować, albo szukacie instrukcji do piekarnika– tak jak my to uczyniliśmy i korzystając z funkcji grill, przygotujemy naszą ucztę!!!

Dwie godziny minęły szybko, wyjmujemy z lodówki sałatkę i miski z filetami. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie cukinii w talarki, przesmarowanie ich oliwą i posypanie ostrą papryką. Zabieramy się za kiełbasę – w nacięcia, które ostrożnie wykonujemy wcieramy słodką paprykę. Rozpalamy piekarnik wrzucamy opcje grill, starannie układamy na ruszcie zamarynowanego kurczaka, kiełbasę i talarki z cukinii. Kontrolujemy grillujące się „puzzle” naszej układanki. Gdy mięso jest już prawie gotowe wrzucamy chleb do tostera ( kto nie układał chleba na grillu, niech pierwszy rzuci…. albo niech nie rzuca tylko wrzuci na grilla i skosztuje- może być toster , ale tylko przez wzgląd na okoliczności). Mamy już prawie wszystko, na talerzu lądują dwie odsłony kurczaka, kiełbasa, cukinia, sałatka wykończona przesiekaną pietruszką i opieczony chleb. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *