Składniki:
- Kapusta kiszona
- Kaszanka
- Ziemniaki
- boczek w plastrach
- oscypek
- świeżo mielony pieprz
Przepis:
Ugotowane ziemniaki przełożyć na blaszkę i piec do zarumieniania w temperaturze 220 stopni. Na rozgrzanej patelni smażycie plastry boczku pamiętając, aby lekko je zarumienić nie zmieniając w boczkowe chipsy. Zarumieniony boczek zdejmujecie z patelni, a pustą patelnię uzupełniacie kaszanką i kontynuujecie smażenie. Do usmażonej kaszanki dorzucacie poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość doprawcie świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli dysponujecie pierścieniem kucharskim układacie w nim składniki zaczynając od ziemniaków – lekko rozgniatając je widelcem. Następnie ścieracie na ziemniaki słuszną warstwę oscypka. Oscypek przykrywacie dwoma plastrami zarumienionego boczku i dopełniacie kaszanką. Ściągacie pierścień i można zabierać się konsumpcję.