Kurczę pieczonę, sos chlebowy i sałatka

„Bez Haggis nie ma wygranej bitwy” – jak mawiał Mel Gibson w Braveheartcie,  może nie w samym filmie a za kulisami. Można mu wierzyć lub nie, ale w którymś momencie musiało braknąć haggis, albo po prostu taki był scenariusz. Skupimy się dziś na ostatnim posiłku walecznego Szkota przed samą egzekucja. Oczywiście sceny zostały wycięte z filmu, ale jak to mawiają na vhs nic nigdy nie ginie. Dudy dźwięczały w głowie naszego bohatera, miał wielką ochotę na „scotch pie”(przejadły mu się pewnie haggis), ale gdzie w niewoli angielskiej dostać szkockie specjały. Kat przyniósł Williamowi W. ostatni posiłek, w jednej misie kurczę pieczone a w drugiej kukurydzę ogórek pomidor i cebulą oprószone kolendra. Kurczak polany był białym sosem przyrządzanym na mleku z jeszcze gdzieniegdzie przebijającymi się kawałkami chleba. Nie pozostało nam nic innego jak zmierzyć się z posiłkiem skazańca.

Składniki:

  • udźce z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżka lubczyku
  • szczypta czosnku
  • 2 kieliszki oliwy
  • cebula
  • 4 goździki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 5 kromek chelba (bez skórki)
  • kosteczka masła (jak na filmiku)
  • 4 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • kolendra
  • troszkę kukurydzy
  • chrzan (opcjonalnie)

Receptura:

Dwa udźce kurczaka z naciętą skórką nacieracie przyprawami od lewej strony  papryką słodką, papryką ostrą, lubczykiem, czosnkiem, a potem od prawej tak samo. Wrzucacie do naczynia żaroodpornego zalewacie kielichem oliwy (możecie odstawić na 1h, kurczak zaznajomi się z przyprawami) i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Z kurczakiem na chwilę mamy spokój, zabierzemy się za sos. Do 500 ml mleka dodajemy obraną cebulą przekrojoną na pół z wbitymi czterema goździkami, liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu. Ustawiacie garczek z mixturą na palniku gotując na wolnym ogniu około 8 min. Gdy czas minie odstawiacie rondelek pod przykryciem na około 20 min. Teraz jest ta chwila kiedy możecie zabrać się za sałatkę. Potrzebne nam będą pokrojone w kostkę: 4 pomidory, ogórek, papryka, cebula. Dodatkowo kukurydza i kolendra i kieliszek oliwy (sól, pieprz) . Mieszamy w misce wszystkie składniki pam pam pam i po chwili sałatka gotowa. Wracamy do naszego ostudzonego mleka, odcedzamy zostawiając w rondelku jedynie biały płyn i gotujemy przez około 15 min dodając małą kosteczkę masła, pokruszony chleb energicznie mieszając przez cały czas (5 kromek chleba bez skórek). Wskazówki szybko biegają po tarczy zegara, kurczak już gotowy. Układacie go jak chcecie, byle by na talerzu, polewacie pysznym sosem chlebowym, naokoło lub dokoła wyścielacie talerz sałatką!!! Spożywać póki ciepłe.

P.S  podzielcie sobie sos chlebowy na dwie miseczki dodajcie troszkę chrzanu petarda!!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *