Domowy Burger z pysznym serowym sosem z dodatkiem papryczek jalapeno ( serowo ostro i smacznie)

Kolejny przepis na burgera, tym razem w ostrej odsłonie ( jeżeli szukacie ostrości pokroju papryczki Carolina Reaper… od razu muszę uprzedzić, że w tym przepisie będę korzystał z papryczki, która jest w skali Scoville’a mieści się w przedziale 2 500–8 000 SHU). Tyle tytułem wstępu, a teraz zapraszam do lektury przepisu

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego
  • 100g sera żółtego
  • 5 plastrów sera żółtego (topionego)
  • 5 bułek
  • 5 liści sałaty
  • 3 ogórki kiszone
  • 5-10 plasterków boczku ( wzależności od wybranego boczku)
  • paryczki jalapeno
  • 5-6 łyżeczej majonezu
  • 50g sera pleśniowego blue
  • przyprawy: mieszanka bazyli, suszonych pomidorów oraz czosnku 2-3 łyżeczek, sól, pieprz

Przepis

Posolone i popierzone mielone mięso wieprzowe wymieszaj z przyprawami: suszone pomidory, bazylia oraz czosnek. Do mięsa dodaj starty ser i wymieszaj, a następnie uformuj kotlety ( u mnie wyszło 5 szt, ale równie dobrze możesz zrobić 4 szt.) Uzależniłem to od ilości bułek – od razu uprzedzam pytania jeśli miałbym więcej bułek użyłbym proporcjonalnie więcej mięsa, przepis na bułki przypomnę pod koniec. Kotlety są już gotowe, więc możesz spokojnie zając się sosem do burgerów. Sos stworzą trzy łyżki majonezu, 50g sera pleśniowego blue oraz wspomniane (nie bezpośrednio) papryczki jalapeno. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera, bzz bzz i może troszkę pewniej bzzzzz i gotowe. Pozostało teraz usmażyć mięso. Przygotowane plastry boczku wrzucamy obok mięsa czekając, aż ładnie się zrumieni. Gdy mięso jest już usmażone przykryj każdy kotlet plastrem sera żółtego – poczekaj chwilę, aż się roztopi.  (Wskazane jest również podgrzanie bułek). W tym momencie możesz już składać pysznego, ostrego burgera. Spód bułki posmaruj majonezem, następnie dodaj zielony liść sałaty, mięso, ogórek kiszony ( uprzednio pokrojony w plastry), boczek i obficie posmarowaną sosem górę bułki. Najlepiej od razu zabrać się do konsumpcji – Smacznego.

P.S. Gdyby moc burgera nie była wystarczając, po dorzuceniu boczku można dodatkowo przystroić go kolejną porcja papryczek jalapeno .

Bułki

letnie mleko, cukier i drożdże wymieszać ze sobą przygotowując zaczyn pod pyszne bułki. Odstawcie mieszaninę na około 15-20min. Po upływie max 1200 sekund całą zawartość naczynia w którym przebiegała praca drożdży przenieście do miski wypełnionej około 450g mąki. Energicznie mieszajcie, posólcie (wskazane jest, aby podczas wyrabiania ciasta dolewać wodę, na pewno pomoże wam to połączyć składniki). Wyrobione ciasto odstawiacie na 40 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przenieście na blat (stolnice) podsypcie mąką zacznijcie ponownie zagniatać. Po kilkunastu powtórzeniach podzielcie ciasto na 5 części i spróbujcie uformować coś na kształt, przypominających ze sklepowych półek, bułki. Ułóżcie na blaszce, smarując je rozkłóconym jajkiem a także posypując rozgniecionymi nachosami. Bułki pieczecie 25 minut w temperaturze  200 stopni. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *