Kaszanka polskie taco

Składniki

  • kaszanka
  • kapusta kiszona
  • cebula
  • przyprawa chili
  • sól
  • pieprz
  • boczek
  • mąka
  • proszek do pieczenia
  • suszony lubczyk
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Przepis:

Do miski wsyp 2 szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, dwie szczypty lubczyku i wymieszaj. Do suchych składników dodaj 4 łyżki oliwy i znowu wymieszaj. Następnie wlej letnią wodę ¾ szklanki i wyrób ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na około 20 min. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek nabierze rumieńców i lekko się wytopi dorzuć pokrojoną w piórka cebulę. Przypraw szczyptą soli, pieprzu i chilli. Gdy cebula zmięknie dodaj pokrojoną drobno kaszankę, dopraw jeszcze pieprzem i usmaż. Do przesmażonej kaszanki dodaj poszatkowaną kiszoną kapustę.  Farsz jest już gotowy. Teraz przygotuj placki. Uformuj z ciasta kulki około 50g. Powstałe kulki cieniutko rozwałkuj na placuszek. Gotowe placki wrzuć na rozgrzaną patelnię przesmarowaną oliwą i smaż z każdej strony, wystarczy dosłownie chwila aby były gotowe. Na placek nałóż wcześniej przygotowany farsz i całość dopełnij ogórkiem, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Zawiń przytrzymując końce placuszka i gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *