Składniki
- 5 ugotownych ziemniaków
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej
- sok z połowy limonki
- chleb tostowy
- olej
Teekhi Chutney
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka nasion kmniku
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka chili
Green Chutney
- garść kolendy świeżej
- kilka listków mięty
- zielona pikantna papryczka
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Meethi Chutney
- 1 łyżeczka cukru
- woda
- pół szklanki daktyli bez pestek
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
Ciasto
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka chili
- sól
- woda
Przepis
5 ziemniaków gotujemy i ubijamy. Na patelnię dodajemy olej, 1 łyżeczkę nasion kminku, 1 łyżeczkę pasty imbirowej i czosnkowej. Podsmażone składniki dodajemy do ubitych ziemniaków, wyciskamy jeszcze sok z połowy limonki i wszystko razem mieszamy. Następnym krokiem będzie przygotowanie trzech sosów. Pierwszym z nich będzie Teekhi Chutney. Smażymy 5 ząbków czosnku. Gdy czosnek jest już prawie gotowy dorzucamy jedną łyżkę nasion kminku. Do obsmażonego czosnku wraz z kminkiem dodajemy ¼ szklanki wiórków kokosowych i smażymy aż wiórki się zarumienią. Następnie całości przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżeczkę chili i blendujemy. Teekhi Chutney jest już gotowy. Następnym sosem będzie Green Chutney. Do kielicha blendera wrzucamy garść liści świeżej kolendry, kilka listków mięty, zieloną pikantną papryczkę, 1 łyżeczkę mielonego kuminu, sok z połowy limonki, szczyptę soli i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Po zblendowaniu zielony sos jest gotowy. Teraz pozostało przygotować Meethi Chutney. Gotujemy trochę wody na patelni w której następnie rozpuszczamy jedną łyżeczkę cukru i dodajemy pół szklanki daktyli bez pestek. Po 2-3 minutach zwartość patelni przerzucamy do blendera. Następnie dodajemy jedną łyżkę pasty z tamaryndowca i ostatni sos mamy gotowy. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie koszyczków z chleba tostowego. Za pomocą szklanki wycinamy kółko w kromce chleba tostowego. Wycięte kółka układamy w posmarowanej oliwą blaszce do muffinek tworząc charakterystyczne koszyczki. Koszyczki pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy koszyczki są w piekarniku możemy przygotować ciasto. Do miski wsypujemy jedną szklankę mąki z ciecierzycy, jedną łyżeczkę chili i szczyptę soli. Do suchych składników powoli dodajemy wody ciągle mieszając, aż powstanie ciasto. Z masy ziemniaczanej, którą przygotowaliście na początku, formujemy kulki, które następnie obtaczacie w cieście i smażymy na głębokim oleju. Pozostało tylko złożyć VADA PAV. Na spód koszyczka nakładamy Meethi Chutney, później Teekhi Chutney, Green Chutney i na końcu kulkę ziemniaczaną w cieście z ciecierzycy. Całość obsypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!