Składniki:
- tuszki śledziowe
- ziemniaki
- papryka czerwona
- papryka wędzona
- sól
- świeżo mielony pieprz
- paryka ostra
- majonez
Przepis:
Zacznijcie od przygotowania domowych frytek. Duże ziemniaki obierzcie i pokrójcie w słupki. Następnie pokrojone ziemniaki wrzućcie do miski z zimną wodą na około 10-15min, aby wypłukać z ziemniaków nadmiar skrobi. Teraz możecie przygotować sos – do kielicha blendera wrzucacie 6 łyżek majonezu, kawałek papryki czerwonej pokrojony w kostkę, świeżo mielony pieprz, szczypta ostrej papryki, 2 szczypty papryki wędzonej. Wszystko razem blendujecie, gdy sos wyjdzie wam za bardzo płynny dorzućcie majonezu. Pozostało tylko przygotować tuszki śledziowe. Opłukane i osuszone solicie i traktujecie świeżo mielonym pieprzem. Następnie każdą z tuszek w środku posypujecie wędzoną papryką i panierujecie w mące. Gdy frytki już się odstały w zimnej wodzie przekładacie je na ręcznik papierowy, dokładnie osuszacie i możecie zacząć smażyć. Śledzie smażcie około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone frytki przełóżcie na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. W tym momencie możecie je również posolić. Gotowe frytki niech zajmą swoje miejsce obok usmażonych tuszek śledziowych, a dopełnieniem tego dania będzie pyszny sos paprykowy. Smacznego.